Webapplicatie laten maken?
Een webapplicatie laten maken?
Jouw Ideeën Transformeren naar Digitale Realiteit

Om te bepalen of je een webapplicatie moet laten maken is het uiteraard eerst handig om te weten wat de definitie is van een webapplicatie. Een webapplicatie, web-based applicatie of webapp en een stuk software wat in de webbrowser draait.
Een webapplicatie is een moderne variant van een applicatie die op de computer wordt geïnstalleerd. En omdat het in de browser draait kunnen gebruikers er altijd en overal bij. Geen installatie nodig, alleen een internetverbinding. Hiermee kunnen klanten of medewerkers op zowel mobiele apparaten als op een laptop of desktop overal inloggen.
Vaak zorgt een webapplicatie er dan ook voor dat je met een persoonlijke login je eigen functionaliteiten krijgt. Door gebruik te maken van moderne technieken is een webapplicatie ook zeer goed geschikt om te gebruiken op mobiele apparaten zoals telefoons en tablets.
In de meeste gevallen worden webapplicaties gemaakt om processen te automatiseren en hiermee kosten te besparen op bijvoorbeeld personeelskosten. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het koppelen van diverse systemen zodat het overtypen van de data niet meer hoeft.
webapplicatie, web-based applicatie of webapp
Soorten webapplicaties
Webapplicaties zijn onder te verdelen in verschillende soorten een groottes. Ze kunnen veel verschillende functionaliteiten bevatten en onderstaande voorbeelden geven een aardige indicatie van de verschillende soorten en hun mogelijkheden.
Single Page Application (SPA)
Deze applicaties zijn vaak iets kleiner van aard en bestaan vaak uit specifieke taken. De informatie van deze webapplicatie wordt dynamisch veranderd op basis van handelingen die de gebruiker doet. Het voordeel van een Single Page Application is dat deze vaak erg snel is. Enkele voorbeelden van apps die deze techniek gebruiken is bijvoorbeeld Netflix, Google Maps en Pinterest.
Multi Web Application
Zoals de naam al doet vermoeden bestaat een Multi Web Application uit meerdere pagina’s en bevatten vaak uitgebreidere functionaliteiten en kost dan ook vaker meer tijd om te laten ontwikkelen. Enkele voorbeelden van een Multi Web Application zijn; bol.com, Amazon, etc. Maar denk bijvoorbeeld ook aan WordPress of overige websites.
Praktische toepassingen
Webapplicatie toepassingen
Welke soort webapplicatie is er nu geschikt voor de verschillende toepassingen? Om een beter beeld te krijgen van de verschillende toepassingen worden hieronder een aantal veel voorkomende toegelicht;
Online Portal
Een online portal is een omgeving die wordt geopend in de webbrowser om toegang te geven tot specifieke functionaliteiten. Vaak worden de online portalen afgeschermd door middel van een persoonlijke login. Na het inloggen op een dergelijk portaal kan je gebruik maken van de functionaliteiten die men biedt.Denk hierbij bijvoorbeeld aan een medewerkers portaal maar ook het inloggen op je zorgverzekering omgeving om zo bijvoorbeeld je declaratie in te dienen. Kenmerkend voor een online portaal is de taken die worden gedaan binnen zo’n omgeving vaak proces specifiek zijn.
E-commerce platform
Een E-commerce platform is een webapplicatie die het mogelijk maakt om online te winkelen. De bezoeker van de webapplicatie krijgt de mogelijkheid om producten te bekijken, in zijn winkelmandje te plaatsen en uit eindelijk af te rekenen. E-commerce webapplicaties worden ook vaak gekoppeld met externe administratie pakketten of PIM systemen.Enkele voorbeelden van een e-commerce webapplicatie zijn; bol.com, coolblue.nl en nog vele andere webshops.
Waarom Kiezen voor een Op Maat Ontwikkelde Webapplicatie?
Waarom een webapplicaties laten maken?
Het laten ontwikkelen van een webapplicatie biedt een hoop voordelen die we graag per onderdeel verder willen definiëren.

Doelmatigheid
Een webapplicatie zorgt ervoor dat er efficiënter gewerkt kan worden. Het doel van een webapplicatie is dat deze op de bedrijfsprocessen wordt ingericht om zo repetitieve handelingen te automatiseren. Hierdoor wordt er een hoop tijd bespaart en kunnen medewerkers zich bezighouden met wat echt belangrijk is voor de organisatie.
Integratie
In veel organisatie worden er verschillende system gebruikt die ieder hun eigen probleem oplossen. Door middel van een webapplicatie is het mogelijk om alle verschillende soorten software samen te voegen in één applicatie. Hierbij draagt de webapplicatie zorg voor het correct aansturen van de verschillende softwaretoepassingen binnen jouw organisatie
Configuratie & Beheer
Het configureren en implementeren van software op een computer kost een hoop tijd wat vaak bij elke medewerker gedaan moet worde n. Ook het onderhouden van deze computers en applicaties vraagt van de IT-afdeling de nodige aandacht. Met het uitrollen van een webapplicatie is dit probleem niet van toepassingen omdat de applicatie simpelweg via de browser is te gebruiken. Wat uiteraard op zijn beurt ook minder vraagt van de computer.
Toegankelijkheid & Beschikbaarheid
Een ander voordeel van een webapplicatie is dat deze via de browser overal te benaderen is. Hiermee hoeft men niet fysiek op kantoor te zijn om de applicatie op te starten en de werkzaamheden uit te voeren. In veel gevallen zijn webapplicaties ook geschikt gemaakt om via mobiele apparaten te gebruiken.
Schaalbaarheid
Indien een webapplicatie steeds meer gebruikt wordt, dan is het gemakkelijker om deze op te schalen dan bij traditionele software. En omdat webapplicatie vaak best lichtgewicht zijn hoeft dit pas bij vele duizenden aanvragen per dag worden gedaan.
Gebruikerservaring
Onder andere het laagdrempelige gebruik van webapplicaties zorgt bij klanten voor een fijne gebruikerservaring. Daarnaast worden webapplicaties vaak gebouwd op basis van bedrijfs en klantprocessen. Hierdoor wordt er bij de ontwikkeling al rekening gehouden met de gebruikerservaring.

Overwegingen voor het Ontwikkelen van een Webapplicatie
Wanneer een webapplicatie laten maken?
Wanneer starten met het laten ontwikkelen van een webapplicatie? Hieronder een aantal overwegingen die de keuze kunnen bepalen.
Uniek functionaliteit
Je wilt een stukje unieke functionaliteit wat nog niet te krijgen is in bestaande software of platformen
Bedrijfsautomatisering
Je maakt al gebruik van verschillende softwaresystemen maar die werken niet lekker samen en je wilt graag een koppeling tussen deze systemen om zo efficiënter te werken.
Design – Klantervaring
In sommige gevallen is de wens om een schil om bestaande software te maken waardoor de eindgebruiker een betere gebruikerservaring krijgt.
Gegevensbeheer
Je wilt complexe gegevens verzamelen en beheren en je wilt aangepaste software om deze te kunnen analyseren
Gegevensbeveiliging
Wegens specifieke beveiligings eisen kan je niet uit de voeten met standaardoplossingen.
Concurrentievoordeel
Je wilt je onderscheiden van je concurrenten door een aangepaste digitale oplossing te bieden
uitdagingen
Webapplicatieontwikkeling onder de loep
Het ontwikkelen van webapplicaties brengt verschillende uitdagingen met zich mee. De onderstaande onderwerpen komen zeker aan bod bij het ontwikkelen van een web applicatie
Veiligheid
Je wilt niet dat je gegevens zomaar op straat komen te liggen dus veiligheid en AVG spelen een belangrijke rol het in het ontwikkelen van webapplicaties.
Snelheid
De snelheid van de applicatie valt natuurlijk een beetje onder de categorie gebruikerservaring, maar speelt een cruciale rol bij het ontwikkelen van de applicatie.
API koppelingen
Omdat webapplicaties bij uitstek geschikt zijn om verschillende systemen met elkaar te verbinden krijg je vast te maken met één of meerdere koppelingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een koppeling met een administratie pakket dat al gebruikt wordt.
UX/UI
De UI (design) en UX (gebruikerservaring) spelen ook belangrijke rol voor het eindproduct. Denk hierbij aan het uitdenken van "flows" en diverse schermen.
Vershillende webappplicatie projecten
Cases
Benieuwd welke webapplicaties wij al gebouwd hebben?

TIS
Topselect verzorgt de payrolling van de Universiteit Utrecht. Met onze automatisering kan Topselect met weinig handwerk de gehele Universiteit Utrecht van haar payrollingservice voorzien.

Draaiboek Online
302 heeft voor het GUV een gebruikersvriendelijk portaal ontwikkeld waarmee audio- en beeldmateriaal aangeleverd kan worden bij het crematoria.

Flexportaal
In samenwerking met onze opdrachtgever hebben we een groot flex portaal ontwikkeld. Dit portaal beheert processen van on-boarding tot uitdienst treding.

Wervingsportaal
Voor Topselectgroep en een universiteit hebben we een portaal ontwikkeld waarbij opdrachtgevers van de universiteit wervingsopdrachten kunnen uitzetten.

Stickerplaatser
Voor Stickermaster hebben we een proces geautomatiseerd die voor een grote tijdsbesparing zorgt bij het printen van stickers.

Self-Service streaming platform
Streameasy is een self-service (live) streaming platform met diverse modules om interactie met de kijker te maken.