302 online applicaties

302 online applicaties logo

Wat betekent de http code 302?

http status code 302

Om dieper in te gaan op de http code 302 is het van belang om eerst goed te weten wat de herkomst is van deze status codes.

Een webapplicatie of een website staat op een server. Iedere keer als een webpagina wordt gezocht geeft de server een statuscode terug naar de browser. Deze statuscodes geven informatie over de status van de URL of website. Een veelvoorkomende status code is bijvoorbeeld de 200 (succes), maar misschien nog wel een bekendere statuscode is de 404 (niet gevonden). 

302
native app ontwikkeling

Http Code 302

Een 302 http code is een manier om de browser te vertellen dat de webpagina tijdelijk is verhuisd naar een andere locatie.  Omdat de code 302 een tijdelijke herleiding van de URL of domein is kan deze later weer makkelijk worden teruggezet.  Zoekmachines zullen door middel van deze 302 re-direct dan ook niet hun URL  aanpassen omdat de webserver aangeeft dat deze redirect tijdelijk is.  

Deze code is dan ook één van de vele status codes die een webserver kan teruggeven om de gebruiker/browser de status te vertellen van de website of URL. De code 302 wordt door webservers vaak teruggegeven als 302 Found (gevonden) waarmee er wordt aangegeven dat de pagina is gevonden. 

omleiden met een reden

Wat is een redirect (302)?

Een redirect draagt zorg voor het feit dat een webpagina wordt omgeleid van de ene locatie naar de andere locatie. De gebruiker die de webpagina bezoekt ziet deze status codes niet en wordt dan ook onderwater doorgezet naar de nieuwe locatie. Hier wordt vervolgens een pagina geladen voor de gebruiker met de gevraagde informatie

redirect
301-Redirect-e1643908619438-3
301 of 302

Verschil tussen code 302 en code 301

Naast de redirect met een status code 302 is er ook een redirect met de status code 301. Beide doen voor de gebruiker hetzelfde maar toch betekenen deze twee codes binnen de techniek toch echt iets anders. Vooral zoekmachines hechten in dit geval veel waarde aan de desbetreffende code. 

Zoals hierboven eerder vermeld in dit artikel is de 302 code een tijdelijke redirect en is de verwachting deze link later weer wordt teruggeplaatst.  De status code 301 geeft aan dat de URL of pagina permanent is verhuisd naar een andere locatie. Hiermee wordt dus aangegeven aan de zoekmachines dat ze de oude URL uit hun index kunnen halen en de nieuwe URL kunnen toevoegen.  Het foutief gebruiken van de verschillende http status codes kan hiermee dus ook resulteren in een negatief effect van de linkwaarde

wanneer kiezen voor welke code

De juiste http redirect keuze

Om een goede keuze te maken van de juiste redirect is het goed om te weten of de pagina tijdelijk of permanent moet worden omgeleid naar de nieuwe locatie.  Zo kies je voor een tijdelijk omleiding voor een 302 status code en voor een permanente omleiding kies je voor een 301 http status code.  

Waar komt de naam 302 online applicaties vandaan?

Met het bezoeken van verschillende websites is men vast wel een keer tegen de melding “404 pagina niet gevonden” gelopen. De bedrijfsnaam 302 online applicaties komt van de status code 302 (gevonden/found). Deze status gebruikt men om een web pagina tijdelijk te redirecten naar een nieuwe URL. 

Heb je een leuk idee wat je graag wilt bespreken? Maak snel en vrijblijvend een afspraak met Jules voor een kennismakingsgesprek.

nl_NLDutch