302 online applicaties

Dealer portaal

Altijd toegang via de cloud
dealer portaal

Dealer portalen worden voor verschillende doeleinden ingezet en bieden vele voordelen waaronder het verkoopproces te stimuleren. Ze dragen bij aan het automatiseren van interne processen. Voordat je gaat starten met het ontwikkelen van een dealer portaal is het handig om de voornaamste redenen goed in beeld te hebben. In dit artikel lees je alles over dealer portalen en waarom je deze in zou moeten zetten.

een afgeschermde omgeving voor dealers & resellers

Wat is een dealer portaal

Wat is een dealerportaal Een dealer portaal wordt ook weleens een resellers portaal genoemd en is een beveiligde online omgeving waar geautoriseerde dealers en resellers kunnen inloggen om informatie en tools te krijgen die niet publiekelijk beschikbaar zijn. Een dealer vindt dan bijvoorbeeld gepersonaliseerde prijzen terug in zijn portaal, kan daar orders plaatsen. Maar ook bijvoorbeeld facturen inzien, productie-informatie downloaden en bijvoorbeeld de huidige voorraad inzien.

Praktische toepassingen

Wat zijn de voordelen van een dealer portaal?

Het gebruik maken van een dealer portaal brengt verschillende interessante voordelen met zich mee. Hieronder een kort overzicht van de verschillende voordelen.

Toegang via de cloud

Een dealers portaal is 24/7 via de cloud overal ter wereld te benaderen. En doordat er vaak externe systemen op worden aangesloten bevat deze ook vaak real-time data over bijvoorbeeld voorraden. Een ander voordeel van in de cloud draaien is dat men via een browser kan inloggen. Hiervoor hoeft er dus geen apart applicatie te worden geïnstalleerd.

Koppeling met ERP/PIM externe systemen

Zoals hierboven al even kort is omschreven bevatten dealer portalen vaak koppelingen met externe pakketten om zo de processen te vereenvoudigen en te versnellen. Een goed voorbeeld is een product wat door de leverancier wordt besteld gelijk bij de fabrikant in backorder wordt geplaatst zodat hij snel uitgeleverd kan worden.
Maar ook koppelingen met boekhoud-pakketten zoals Twinfield en Exact zijn voorbeelden waarbij facturen beschikbaar worden gesteld aan de hand van externe systemen.
In de E-commerce branche wordt er bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van PIM (Product Information Management) systemen om zo de producten in het dealerportaal beschikbaar te stellen.

Communicatie met dealers

Een ander groot voordeel van een dealers portaal is de communicatie met de verschillende partners. Denk hierbij aan het indienen van support tickets die automatisch een e-mail sturen bij afhandeling of formulieren voor de dealer waarbij hij een retour/RMA kan aanmelden.
Ook het versturen van e-mails naar de dealer wordt vaak automatisch gedaan indien bijvoorbeeld updates zijn over een reeds gemaakt order, meldingen over retouren/RMA, etc. Daarnaast zetten we de dealer portalen ook steeds vaker in om mailings te versturen met product updates. Die vervolgens gebruikt kunnen worden voor marketing doeleinden.

Specifiek gebouwd naar jouw wensen

Omdat een dealers portaal vaak specifiek in zijn soort is wordt deze meestal gebouwd naar de wensen van de opdrachtgever. Afhankelijk van de producten of branches bevat het ene portaal bijvoorbeeld digitale downloads, maar in het andere portaal kan je specifieke auto configuraties toepassen en bestellen.
Wel is er vaak veel overlap in functionaliteit zoals voorraadbeheer, facturatie, prijsafspraken en bestellingen en vindt de differentie voornamelijk plaatst in de backorder systemen die gekoppeld moeten worden.

Marketinginformatie

Niet alleen informatie vanuit de verschillende mailings worden gebruikt voor marketing doeleinden, maar door sessies op het dealer portaal bij te houden krijgt men inzicht waar handig op ingespeeld kan worden.

De voordelen op een rij;

  • Wereldwijd 24 uur per dag beschikbaar voor dealers en partners 
  • Selfservice portaal 
  • Koppeling met ERP / PIM systemen 
  • Centraal inzicht in orders, levertijd en facturatie 
  • Centrale communicatie 
thumbs-up

Een dealer portaal laten ontwikkelen door 302 online applicaties?

Zie je de waarde van een dealers portaal en ben je op zoek naar de perfecte partner om dit te realiseren? 302 heeft meer dan 10 jaar ervaring in het maken van verschillende portalen en hebben al gekoppeld met uiteenlopende pakketten.  

Samenwerken met 302? Dit is waar wij voor staan: 

nl_NLDutch